Historia

 

 Historia LKTehdas

        
professionell på skyltar och parkeringslösningar - ända sedan 1972

 

De första trafikmärkena infördes i Finland år 1921. Då var trafikmärkena vita, trekantiga och gjorda av bräder och deras betydelse var att förvarna om t.ex. kurvor, väg- och järnvägskorsningar eller andra faror på vägen.

Egentliga trafikmärken infördes år 1930, allt som allt sex stycken; allmänna varningsmärken, hastighetsbegränsningar, stängda vägar, förbjuden körriktning, förbjudet att stanna, anhalt och riktningsmärke.

När bilarna blev allt vanligare blev behovet av trafikmärken längs vägarna allt större. På 1970-talet hade mängden trafikmärken vuxit till 160 stycken och T.K Mäkinen, ägaren av KE-MAA-KO Oy, bestämde sig för att utvidga verksamheten av hans metallverkstad också till trafikstyrningsprodukter. 1972 grundades Laatukilpi Oy och bolaget leddes av Pekka Mäkinen, T.K. Mäkinens son.

Sedan 1970-talet har Laatukilpi Ab har genomgått olika förändringar som har hjälpt det medelstora familjeföretaget att hållas på toppen av utvecklingen. Affärsverksamheten har expanderat från metallverkstad till trafikstyrning och parkeringsprodukter och vidare till att gälla hela spektret av skyltar och trafiksäkerhet. Den senaste produktgruppen i Laatukilpis sortiment är underhållsfria produkter för varierande utomhusmiljöer.

Medan företagets verksamhet har expanderat har personalen vuxit från 20 till totalt 35 anställda. KE-MAA-KO Oy verkade samtidigt och med samma ägarskap som Laatukilpi Ab upp till året 1990, då KE-MAA-KO Oy fusionerades med Laatukilpi Ab. När företagets ägare Pekka Mäkinen avgick i pension var det naturliga valet som ny verkställande direktör Stefan Storgård som hade jobbat på Laatukilpi i 11 år som försäljningschef. Pekka Mäkinen fortsätter fortfarande som ordförande i styrelsen för att säkerställa att familjeföretagets värderingar – kundorientering, trovärdighet och kvalitet – visar vägen för framtiden.

I dag finns det sammanlagt 204 olika trafikmärken och 40 tilläggsskyltar. Laatukilpi Oy tillverkar alla skyltar – på ett professionellt sätt med över 40 års erfarenhet.